Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Filtruj po kategorii
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie
Liczba pozycji: 44
- Według prognoz, do 2050 r. liczba ludności na naszym globie, którą trzeba będzie wyżywić, zapewniając bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, wzrośnie do 9 miliardów [Godfray i in. 2010]. Światowy sektor żywnościowy funkcjonuje w środowisku, w którym ciągle są opracowywane lub aktualizowane polityki, standardy, przepisy, wskazówki, kształcenie i porady dotyczące żywności i żywienia, w tym związane...
Data dostępności:
- Celem pracy była ocena wpływu właściwości fizycznych i chemicznych biopaliw pochodzenia roślinnego, zróżnicowanych gatunkowo i pod względem formy geometrycznej, na przebieg procesu oraz emisję produktów spalania, jak również efektywność energetyczną w aspekcie urządzeń grzewczych małej mocy. Do badań wyodrębniono 30 różnych biopaliw wytworzonych z 6 gatunków surowców roślinnych. Grupując je pod względem...
Data dostępności:
- Mady są glebami o dużej lokalnej zmienności cech, determinowanych przez skałę macierzystą. Ich właściwości zależą od odcinka biegu rzeki, usytuowania w dolinie rzecznej, sposobu użytkowania tarasu zalewowego oraz przekształceń antropogenicznych. Celem przeprowadzonych badań była analiza wpływu głębokości zalegania warstw w profilu, odległości od linii brzegowej rzeki i sposobu użytkowania terenu na...
Data dostępności:
- Problem planowania trajektorii ruchu manipulatorów jest niezmiernie istotny z punktu widzenia użytkownika. Podczas realizacji dowolnego zadania wykonywanego przez robota niezbędne jest określenie sposobu zmian położenia wszystkich złączy manipulatora. Zadanie planowania trajektorii składa się z dwóch etapów. Pierwszym jest przestrzenne planowanie toru określone we współrzędnych uogólnionych, natomiast...
Data dostępności:
- Papryka słodka jest to warzywo o wysokich wartościach odżywczych, źródło ważnych związków organicznych i nieorganicznych. Zgodnie z nową koncepcją rozwoju rolnictwa zaleca się prowadzenie upraw w systemie integrowanym i ekologicznym, z wykorzystaniem biologicznych preparatów do ochrony roślin. Produkty te charakteryzują się bezpośrednim i profilaktycznym działaniem na patogeny, jak również przyczyniają...
Data dostępności:
- Zmiana poziomu markerów biochemicznych i morfologicznych krwi oraz aktywności enzymów obrazuje zachodzące zmiany statusu metabolicznego oraz sugeruje skutki, jakimi mogą być fizjologiczne i morfologiczne zmiany w komórkach, pogorszenie odporności, spadek wydajności produkcji, częste objawy chorobowe, a nawet śmierć. Celem badań było stwierdzenie, czy można wykorzystać rzadko używane markery biochemiczne...
Data dostępności:
- Współczesna hodowla rzepaku ozimego umożliwia uzyskanie odmian o określonych parametrach jakościowych. Jakość nasion rzepaku przeznaczonych na cele spożywcze, paszowe i niespożywcze jest ciągle doskonalona przez zwiększanie zawartości oleju, związków biologicznie aktywnych (takich jak tokoferole), zmianę składu i proporcji kwasów tłuszczowych oraz dalszą redukcję związków antyżywieniowych. Dotychczasowe...
Data dostępności:
- Wyniki pracy pogłębiają i porządkują wiedzę w zakresie doboru warunków naświetlania promieniami podczerwonymi nasion bobiku i łubinu wąskolistnego pozwalających podnieść ich wartość odżywczą oraz rozszerzyć możliwości wykorzystania w odchowie kurcząt rzeźnych. Podjęte badania po raz pierwszy w tak szerokim zakresie analizują wpływ promieni podczerwonych na skład chemiczny i wartość odżywczą nasion...
Data dostępności:
- Duży udział zbóż w strukturze zasiewów w Polsce sprawia, że nawet gatunki wrażliwe na uprawę w monokulturze, jak pszenica ozima i jęczmień jary, wysiewane są w stanowiskach po sobie lub innych roślinach kłosowych [Grabiński i Mazurek 2000, Blecharczyk i in. 2005]. Jednocześnie dbałość o zachowanie walorów środowiska przyrodniczego wskazuje na potrzebę uwzględniania zasad integrowanych sposobów gospodarowania...
Data dostępności:
- Syndrom oddechowy bydła (BRDC – bovine respiratory disease complex) stanowi jeden z bardziej istotnych problemów zdrowotnych w odchowie cieląt i młodego bydła opasowego. Straty ekonomiczne, wynikające z występowania tego syndromu, ponoszone przez światową branżę hodowców bydła szacowane są na ponad 3 miliardy dolarów rocznie [Potter 2015]. W krajach Unii Europejskiej wydatki na profilaktykę i terapię...
Data dostępności:
- Chwasty towarzyszą roślinom uprawnym od zawsze. W opinii rolników ich obecność w łanie jest wysoce niepożądana, ponieważ mogą być żywicielami chorób i szkodników oraz są konkurentami roślin uprawnych w walce o wodę, światło, składniki pokarmowe i przestrzeń życiową. Układ roślina uprawna – chwast jest dynamiczny i zmienny, a oba te komponenty agrofitocenozy oddziałują na siebie. Warunki siedliskowe...
Data dostępności:
- Ekosystemy trawiaste zajmują na kuli ziemskiej dużą powierzchnię, dostarczając zdrowej paszy dla zwierząt trawożernych i pełniąc wiele funkcji przyrodniczych. Regulują jakość powietrza, przechwytując różnego rodzaju zanieczyszczenia, łagodzą ekstremalne zjawiska, takie jak powodzie i susze, czy zapobiegają erozji wodnej i wietrznej. Obszary te odgrywają ważną rolę w globalnym obiegu węgla. Odpowiednie...
Data dostępności:
- Od zarania dziejów człowiek wykorzystywał rośliny do leczenia chorób infekcyjnych. Niektóre z tych preparatów są nadal stosowane w tradycyjnej medycynie. Odkrycie i zastosowanie antybiotyków oraz innych leków przeciwdrobnoustrojowych umożliwiło skuteczne leczenie infekcji. Jednak wraz z rozpowszechnieniem się tych chemioterapeutyków drobnoustroje wykształciły mechanizmy oporności i zmniejszyła się...
Data dostępności:
- Monografia pt. „Współczesne badania nad stanem środowiska i leczniczym wykorzystaniem w jednej publikacji wyniki badań obserwacyjnych i eksperymentalnych wraz z odniesieniami do wcześniejszego piśmiennictwa na temat środowiska życia człowieka, jego ochrony oraz właściwości leczniczych jego składników, głównie roślin, są wynikiem pracy wielu naukowców. Reprezentowane są tu zarówno nauki ścisłe i przyrodnicze,...
Data dostępności:
- Ojczyzną tulipanów są górzysto-stepowe rejony Środkowej Azji i obszar turecko-irański [De Hertogh i Le Nard 1993, Pavord 1999, Kamenetsky i Okubo 2013]. Rosną tam w warunkach klimatu umiarkowanego, przechodząc spoczy-nek podczas suchych i gorących miesięcy letnich oraz chłodnych i wilgotnych zim. Sprowadzone do Europy w XVI wieku, w ciągu jednego stulecia stały się niezwykle popularne w Holandii, gdzie...
Data dostępności:
- Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost...
Data dostępności:
- Owoce stanowią nieodzowny element ludzkiej diety. Mogą być spożywane przy każdym posiłku, dostarczając niezbędnych dla naszego organizmu węglowodanów, witamin, błonnika, makro- i mikroelementów. Wspomagają odkwaszanie i odtruwanie organizmu, dzięki czemu zapobiegają wielu chorobom. Podstawowe owoce ziarnkowe i pestkowe dostępne w Polsce to: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie i wiśnie, brzoskwinie i...
Data dostępności:
- Celem pracy było określenie zasiedlenia Aronia melanocarpa przez gąsienice Acrobasis advenella na plantacjach w Polsce oraz porównanie zasiedlenia przez tego fitofaga kwiatostanów trzech gatunków roślin żywicielskich. Podjęto także próbę określenia wpływu żywicieli na wybrane parametry populacyjne A. advenella na tle składu chemicznego roślin żywicielskich. Ponadto celem było wyodrębnienie metabolitów...
Data dostępności:
- Understanding of complex relationships between the insects and their hosts is one of the main aims of current ecology and plant protection. Although a great number of Sternorrhyncha studies have been carried out on basic plant–insects interactions during the last ten years, interaction between plants and scale insects are poorly described. Therefore the following research aims were accepted in order...
Data dostępności:
- Proces ekstrakcji w układzie ciecz-ciało stałe jest jednym z trudniejszych do modelowania procesów dyfuzyjnych. W przypadku ekstrakcji wspomaganej polem ultradźwiękowym tylko w nielicznych opracowaniach wykorzystuje się modele dyfuzyjne bezpośrednio uwzględniające w swojej strukturze moc pola ultradźwiękowego. Celem pracy było opracowanie modelu matematycznego pozwalającego kompleksowo charakteryzować...
Data dostępności:
Filtruj wyniki wyszukiwania
Filtruj po formacie
Filtruj po cenie